Zelfrelativering troef op deze degustatieavond.
De meeste onder ons haten blinddegustaties. Er zijn zo goed als geen prijzen mee te winnen en zelfs geoefende proevers en/of professionals gaan regelmatig de mist in. Toch kunnen we het ergens niet laten. Noem het een vorm van zelfkastijding, maar, telkens een blindproeverij wordt georganiseerd voelen wij ons uitgedaagd. Zo nam ik recent zelf deel aan de Wine World Taster of de Year 2010 competitie waarbij de deelnemers zonder ook maar enige informatie het bos werden ingestuurd.
Zo ver wou ik het echter niet drijven en zodoende werden onze leden andermaal met heel wat tips op weg geholpen. Het uiteindelijke doel: het determineren van 8 wijnen.De opdracht verbonden aan deze degustatie luidde als volgt:
- Raad de monocépagedruif van 7 wijnen (tevens thema van de avond)
- Raad welke wijn de blindganger is
- Raad eventueel de blinde druif (en meer…)
Met betrekking tot het thema werden volgende tips met mondjesmaat kenbaar gemaakt:
- En werden foto’s getoond van typische aroma’s van de druif, nl
kersen, pruimen, cassis, engelse drop, hooi, paddestoelen, onderbos, truffel, leder, chocolade, gedroogde kruiden en koffie. - Ik ben zowat overal ter wereld te vinden maar zelden als monocépage
- Mijn pluspunten: ronde fruitigheid, vrij laag tanninegehalte en duidelijke zoetigheid.
- Mijn vroegrijpheid en dunne schil kunnen, bij regen tijdens de oogst, voor rot zorgen
- Ik ben verantwoordelijk voor enkele van de grootste wijnen
Met betrekking tot de blindganger werd kenbaar gemaakt dat:
- Ik ben een raadselachtig geval. In Frankrijk word ik vereerd, maar mijn aanplant bedraagt er minder dan 4% (rode cépages).
- Enkele synoniemen: Balsamina (Argentinië), Hignin Noir, Candive, Serère, Entournerein, Marsanne Noir (F) …
- Mijn oorsprong zou in het Midden-Oosten liggen
Na deze tips kon men aannemen dat het thema MERLOT was en de blindganger SYRAH
Met betrekking tot het millésime werd vrijgegeven dat de oudste wijn van 2000 was en de jongste van 2008. Tot slot werden tijdens een diamontage ook elementen getoond met betrekking tot het land, het aantal keren dat dit land voorkwam, de regio, en ja … zelfs het domein. Tijdens deze presentatie werd ook telkens het nationale volkslied ten gehore gebracht.
- Frankrijk, Malta, Zuid-Afrika, USA, Zwitserland en Chili
- Chateau Hermitage Mazeyres, Domaine Chazalis, Meridiana Estate, Veenwouden, Carneros Estate-Cuvaison, Domaine Guido Brivio en Viña Garcés Silva
Voor Frankrijk was het evident dat dit land tweemaal voorkwam, immers naast het feit dat de twee domeinnamen werden vrijgegeven werd ook tweemaal de Eifeltoren vertoond. De aanwijzing dat er, in de reeks van 8 wijnen, ook 2 Zwitserse tussen staken, was, omdat die beide wijnen bovendien van hetzelfde domein afkomstig waren, heel wat subtieler. Volgende foto met tweemaal de vermelding Bazel moest hier klaarheid in scheppen.
De verrassing was groot toen de karaffen op tafel kwamen en bleek dat er 1 witte wijn tussen stak. Stonden op de proeftafel:
Domein | Wijn | Score (%) | Druiven |
---|---|---|---|
Domaine Chazalis | VdP Coteaux dArdeche 2006 - Frankrijk | 66,9 | Merlot |
Viña Garcés Silva | "Amayna" 2007 - Leyda Valley (Syrah) - Chili | 76,2 | Syrah |
Guido Brivio | "Bianco Rovere" 2008 - Ticino - Zwitserland | 77,7 | Merlot |
Veenwouden Estate | Paarl 2004 - Zuid-Afrika | 73,5 | Merlot |
Meridiana Estate | "Nexus" 2000 - Malta | 71,9 | Merlot |
Chateau Hermitage Mazeyres | Pomerol 2005 - Frankrijk | 79,6 | Merlot |
Guido Brivio | "Riflessi d'Epoca" 2006 - Ticino - Zwitserland | 80,8 | Merlot |
Carneros Estate | "Cuvaison" 2001 - Napa Valley - USA | 85,0 | Merlot |
[table “16” not found /]
Met uitzondering van de blindganger (100% Syrah) en de Pomerol (80% Merlot) waren alle wijnen 100% Merlot. Grote verrassing bleek de wit gevinifieerde wijn uit Ticino die, ondanks al dat rode geweld, goed stand hield.
Er werden niet minder dan 35 formulieren ingeleverd en 30 deelnemers hadden het thema juist. 19 personen achterhaalden ook de blinde druif Syrah en 12 deelnemers wisten die zelfs op de juiste plaats te situeren (wijn 2).Hoewel ik het tegendeel had verwacht, bleek de oefening toch moeilijker dan gedacht.
Iedereen scoorde maar niemand had 6, 7 of alle wijnen juist. Zes personen hadden slechts 1 wijn juist en 10 hadden er 2 juist. De grootste groep, zijnde 15 deelnemers, had er 3 correct met als uitschieters Rita De Gersem, Bruno De Witte en Derry Van Hecke. Zij scoorden allen 26 bonuspunten, maar de twee eerstgenoemde plaatsten bovendien de blindganger op de juiste plaats.
Drie personen wisten 4 wijnen correct te plaatsen:
plaats 4 – Adrienne De Munck – 13 bonuspunten
plaats 3 – Eddy Smet – 17 bonuspunten + blindganger correct maar niet de druif
plaats 2 – Jean-Marie Van Bruaene – 22 bonuspunten
Slechts één man had er 5 juist, Willy Van Severen (23 bonuspunten), en zal op gepaste wijze gehuldigd worden op ons banket.
Wij gingen tevens op zoek naar de beste fles. Het cijfer vóór de desbetreffende wijnen (staan in degustatie volgorde) duidt op de plaats die de wijn uiteindelijk behaalde.
De eerste plaats werd daarbij overduidelijk ingenomen door Cuvaison. Deze wijn werd niet minder dan 9 maal op plaats 1 gezet. De wijnen op posities 2 en 3 lagen nipt bij elkaar. Het verschil bedroeg slechts 2 punten maar, omdat hij iets meer eerste plaatsen haalde, werd dit pleit uiteindelijk gewonnen door de rode Zwitser, vóór de Pomerol.
Op plaats 4, verrassend door zijn prijs, de vin de pays uit de Ardeche. Op 5 en al even verrassend, de witte Zwitser, die onmiddellijk wordt gevolgd door de wijn uit Malta (slechts 1 puntje verschil) en op 7 de Zuid-Afrikaan.
De Chileense wijn, onze blindganger, eindigde als laatste. Hij kende, net als de riesling 1995 Goldene Kamerpreismunze van Weingut O Werner & Sohn in de blinddegustatie van vorig jaar, zowel rabiate aanhangers als tegenstanders. De wijn haalde 2 eerste en 2 tweede plaatsen, maar werd nog veel meer op de posities 7 en 8 geplaatst.
Ik denk dat, ondanks de moeilijkheidsgraad, de meeste zich toch geamuseerd hebben op deze avond. Ikzelf heb er in elk geval van genoten. Vanaf volgend jaar neemt iemand anders de fakkel over en werken we waarschijnlijk met een nieuwe formule. Na 6 jaar de degustatie geleid te hebben zal ik dan eindelijk zelf terug kunnen deelnemen.
Bedankt – Patrick Brock