De laatste degustatie van het jubileum-proefjaar wordt er eentje waar er dieper zal worden ingegaan op food- & winepairing. Ludo en Jeroen dompelen ons onder in de wondere wereld van smaken en aroma’s en doen dit aan de hand van enkele tartaar-bereidingen. De klassieke ‘steak tartare’ – een recept dat al teruggaat tot 1874 – zal uiteraard niet ontbreken.
Beide koks zijn de uitdaging aangegaan om samen enkele wijnen te selecteren die de verschillende tartaar-bereidingen zullen begeleiden. Er wordt uitdrukkelijk niet gekozen voor enkele ‘evidente’ en ‘klassieke’ winepairings. Er wordt ook veelal niet gekozen voor de meest courante druivenrassen, dit om ‘nobele onbekenden’ de kans te geven te schitteren, maar tevens om te benadrukken dat eerder wijnstijlen belangrijker zijn dan de druif !
We nemen de definitie van tartaar die avond iets ruimer dan ‘fijngehakt rundsvlees’. Er zullen vier verschillende soorten van tartaren worden geserveerd, telkens met 2 wijnen die andere dialogen (zouden moeten) aangaan met het gerecht.
Let wel op: De tartaren zullen geserveerd worden in bescheiden porties, kom dus zeker niet met honger naar de degustatie.
Tartaar 1: steak tartare
Tartaar 2: makreel – ricotta – groene kruiden
Tartaar 3: kalfvlees – rucola – fenegriek – yuzu
Tartaar 4: gerookte eend – shiitake
Voor deze degustatie zijn de plaatsen beperkt, dus (voor niet-leden) is het aangewezen om vooraf uw komst aan te vragen en te laten bevestigen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende avond met veel stof tot discussie.
Domein | Wijn | Score (%) | Druiven |
---|---|---|---|
Champagne Benoit Michel | Esprit de Cave 2007) | 83 | Pinot noir, Chardonnay, Pinot Meunier |
Michel Gahier | Trouseau - Les Grands Vergers 2018 | 75,2 | Trouseau |
Bodegas Luiz Pérez | Caberrubia - Saca VII | 82,1 | Palomino Fino |
Clos Lapeyre | Mantoulan 2016 - Jurancon Sec | 81,7 | Petit manseng, Courbu, Camaralet |
Weingut Tom Dockner | Riesling Ried Pletzengraben 1 ÖTW 2020 | 84,9 | Riesling |
Raphael Palacios | Louro 2022 - DO Valdeorras | 78,3 | Godello,Treixadura |
Weingut Braunewell | Portugieser Réserve 2020 - Rheinhessen | 77,9 | Blauer Portugieser |
Amos Bañeres | Vinya occulta 2018 - Penedes | 72,6 | Xarel-lo |
Xpertvinum | Cernícalo Primilla Saca II Sobre Lias 2020 | 75,9 | Palomino fino |
Degustatie | Wijnpers artikel | Etiketten |
---|---|---|
Tartaar en wijn | |