• Home
  • De Wijnkring
    • Bestuur
    • Locatie
  • Contacteer ons
    • Lid worden
    • Degustatie bijwonen
    • Deelnemen Wijnbeurs
    • Basiscursus “Wijnproeven”
  • Privacy verklaring

Wijnkring Gent

  • Jaaroverzichten
  • Degustaties
    • 2025-2026
    • 2021-2025 >>
      • 2024-2025
      • 2023-2024
      • 2022-2023
      • 2021-2022
      • 2020-2021
    • 2015-2020 >>
      • 2019-2020
      • 2018-2019
      • 2017-2018
      • 2016-2017
      • 2015-2016
    • 2010-2015 >>
      • 2014-2015
      • 2013-2014
      • 2012-2013
      • 2011-2012
      • 2010-2011
    • 2005-2010 >>
      • 2009-2010
      • 2008-2009
      • 2007-2008
      • 2006-2007
      • 2005-2006
    • 2003-2005 >>
      • 2004-2005
      • 2003-2004
  • Wijnbeurs
  • Wijnpers
You are here: Home / Degustaties / 2023-2024 / 04-05-2024 : Tartaar & wijn

04-05-2024 : Tartaar & wijn

De laatste degustatie van het jubileum-proefjaar wordt er eentje waar er dieper zal worden ingegaan op food- & winepairing. Ludo en Jeroen dompelen ons onder in de wondere wereld van smaken en aroma’s en doen dit aan de hand van enkele tartaar-bereidingen.  De klassieke ‘steak tartare’ – een recept dat al teruggaat tot 1874 – zal uiteraard niet ontbreken.

Beide koks zijn de uitdaging aangegaan om samen enkele wijnen te selecteren die de verschillende tartaar-bereidingen zullen begeleiden. Er wordt uitdrukkelijk niet gekozen voor enkele ‘evidente’ en ‘klassieke’ winepairings. Er wordt ook veelal niet gekozen voor de meest courante druivenrassen, dit om ‘nobele onbekenden’ de kans te geven te schitteren, maar tevens om te benadrukken dat eerder wijnstijlen belangrijker zijn dan de druif !  

We nemen de definitie van tartaar die avond iets ruimer dan ‘fijngehakt rundsvlees’.  Er zullen vier verschillende soorten van tartaren worden geserveerd, telkens met 2 wijnen die andere dialogen (zouden moeten) aangaan met het gerecht.

Let wel op: De tartaren zullen geserveerd worden in bescheiden porties, kom dus zeker niet met honger naar de degustatie.

Tartaar 1: steak tartare

Tartaar 2: makreel – ricotta – groene kruiden

Tartaar 3: kalfvlees – rucola – fenegriek – yuzu

Tartaar 4: gerookte eend – shiitake

Voor deze degustatie zijn de plaatsen beperkt, dus (voor niet-leden) is het aangewezen om vooraf uw komst aan te vragen en te laten bevestigen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende avond met veel stof tot discussie.

DomeinWijnScore (%)Druiven
Champagne Benoit MichelEsprit de Cave 2007)83Pinot noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Michel GahierTrouseau - Les Grands Vergers 201875,2Trouseau
Bodegas Luiz PérezCaberrubia - Saca VII82,1Palomino Fino
Clos LapeyreMantoulan 2016 - Jurancon Sec81,7Petit manseng, Courbu, Camaralet
Weingut Tom DocknerRiesling Ried Pletzengraben 1 ÖTW 202084,9Riesling
Raphael PalaciosLouro 2022 - DO Valdeorras78,3Godello,Treixadura
Weingut BraunewellPortugieser Réserve 2020 - Rheinhessen77,9Blauer Portugieser
Amos BañeresVinya occulta 2018 - Penedes72,6Xarel-lo
XpertvinumCernícalo Primilla Saca II Sobre Lias 202075,9Palomino fino

DegustatieWijnpers artikelEtiketten
Tartaar en wijn PDF


facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
PinterestSave

Tags

Alsace Amerika Argentinië Beaujolais België Bio Blind Bordeaux Bourboulenc Bourgogne Campanië Champagne Chardonnay Chili Clairette Côtes-du-Rhône Druiven Duitsland Frankrijk Grenache blanc Griekenland Italië Jura Languedoc-Rousillon Loire Malbec Nieuw-Zeeland Oost-Europa Oostenrijk Pinot Noir Piëmonte Portugal Rhône Ribera Del Duero Riesling Roussanne Sauvignon Blanc Savoie Spanje Sparkling Sud-Ouest Syrah Toscane Wijn en gerecht Zuid Afrika

Copyright Wijnkring Gent © 2025 · WordPress · Log in